Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel aan hebben om je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Elke ondernemer moet namelijk een boekhouding bijhouden. Heb je affiniteit met financiële zaken en administratie? Dan kun je natuurlijk overwegen zelf de boekhouding (gedeeltelijk) te doen. Een boekhouder kan echter wel veel voordelen opleveren. Vraag je je af hoe? Lees dan verder. We leggen uit wat een boekhouder voor je doet of zou kunnen doen en wat de voordelen zijn.
Een boekhouder houdt de inkomsten en uitgaven van je onderneming bij: hij of zij regelt de administratie. Elke ondernemer is nu eenmaal verplicht om een administratie te voeren of dit te laten doen. Wees ervan bewust dat er een bewaartermijn van 7 jaar aan vast zit. Met de administratie of boekhouding moet je kunnen bewijzen dat jouw aangiften voor btw en inkomstenbelasting kloppen en dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Je kunt alles uit handen geven aan een boekhouder, alles zelf doen of een gedeelte zelf doen. Wat je keuze ook is, wees je ervan bewust dat je er te allen tijde zélf verantwoordelijk voor bent dat de boekhouding klopt.
Maar goed, wat zijn nu de (mogelijke) taken van een boekhouder? Wat doet hij of zij? Het ligt er natuurlijk ook aan wat afspreekt met elkaar.
Voor deze taken kun je een boekhouder inhuren:
- Administratie bijhouden: Ben jij het type dat alle bonnetjes en facturen in een schoenendoos mikt, om aan het eind van het kwartaal te bedenken dat je daar iets mee moet doen? Dan is het verstandig om je gehele administratie door een boekhouder te laten bijhouden. Dat houdt in dat hij alle financiële transacties bijhoudt, inboekt en deze controleert op nauwkeurigheid. Onder financiële transacties vallen alle inkomende en uitgaande facturen, zakelijke banktransacties en bonnen.
- Facturen opstellen: De meeste ondernemers factureren zelf, maar je kunt dit ook door je boekhouder laten doen. Er zijn ook boekhouders die een online facturatieprogramma aanbieden waarin je gemakkelijk zelf facturen kunt opstellen. Je hoeft dan alleen maar een aantal gegevens in te vullen, waarna de factuur automatisch wordt opgesteld, inclusief berekening van BTW, volgnummer, betalingstermijn en bedrijfsgegevens.
- BTW aangifte opstellen: Een boekhouder kan voor jou de BTW aangifte opstellen. Een boekhouder geeft je vaak een seintje als het weer tijd is om BTW aangifte te doen: dat is een goede stok achter de deur om alle benodigde in- en verkoopfacturen tijdig aan te leveren.
- Salarisadministratie: Nog een van de werkzaamheden is het bijhouden en het uitvoeren van de salarisadministratie. Doorgaans krijg je van de boekhouder een overzicht aangeleverd van de details van de salarisadministratie en heb je zekerheid over de correcte bedragen die in de loonaangifte.
- Aangifte Inkomstenbelasting: De aangifte Inkomstenbelasting is voor veel zelfstandige ondernemers al wat moeilijker. Wil je daar geen stress over hebben? Lekker overlaten aan je boekhouder zou ik zeggen, hij kan namens jou de gehele aangifte Inkomstenbelasting verzorgen! Hij of zij is op de hoogte van alle actuele wet- en regelgeving t.a.v. de inkomstenbelasting. Wel moet jij elk jaar alle stukken aanleveren. De meeste boekhouders hebben hiervan een handig lijstje.
- Opstellen van Jaarrekening, Balans, Winst- en Verliesrekening: Uiteindelijk valt uit al je financiële transacties en gegevens op te maken hoeveel winst je hebt gemaakt in het afgelopen kalenderjaar. Bij het afsluiten van het boekjaar kan de boekhouder voor het overzicht een jaarrekening opstellen. Dit is voor een eenmanszaak niet verplicht, maar bijvoorbeeld wel voor een BV. Wil je inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf hebben en houden, dan is het verstandig om toch jaarlijks een jaarrekening te laten opstellen. Die bestaat meestal uit een Balans en een Winst- en Verliesrekening en soms ook een liquiditeitsprognose (overzicht van hoeveel geld er in je bedrijf beschikbaar is).
Tegenwoordig werken veel boekhouders met (online) boekhoudprogramma’s waarin je op elk moment kunt zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Mits natuurlijk alles direct wordt bijgewerkt. Dit ligt natuurlijk wel aan de werkwijze: stuur je al je inkoopfacturen en verkoopfacturen direct (online) in? Dan heb je vaak een actueel overzicht.
- Adviseren over belastingen en financiële bedrijfsvoering: Een boekhouder is volledig op de hoogte van de regels rondom belastingen en de wetgeving voor ondernemers. Hij weet wanneer het gunstig voor jou is om te investeren en hij weet voor welke aftrekposten je in aanmerking komt. En ook of het aan te raden is om de oudedagsreserve te laten toenemen: dat betekent dat je een bedrag van de winst aftrekt (en opzij legt) voor je oudedagsvoorziening met een belastingvoordeel.
Voordelen boekhouder inhuren
De twee grote voordelen van het inhuren van een boekhouder:
1) Een boekhouder ontzorgt waardoor jij kunt je bezig houden met je onderneming: Door alles te controleren en je tijdig te laten weten wanneer welke stukken nodig zijn voor BTW aangiften en aangiften inkomstenbelasting weet jij dat alles wordt meegenomen. Een boekhouder inhuren scheelt jou tijd én stress. Jij kunt je focus leggen op jouw onderneming én je weet dat je boekhouding op orde is als de belasting ooit eens komt controleren. Hoef je daar in elk geval niet van wakker te liggen!
2) Een boekhouder kan zichzelf ‘terugverdienen’ met goede adviezen: Handig als jij al deze vragen aan je boekhouder kunt stellen! Je hoeft dan zelf geen actuele kennis te hebben van de belastingwetgeving en regels voor ondernemers. Een goede boekhouder heeft up-to-date kennis van alle zaken die van belang zijn voor het voeren van een goede administratie en het doen van aangiften. Hierdoor kan hij ook goed adviezen geven over jouw financiële bedrijfsvoering. Met dit soort adviezen verdient een boekhouder zichzelf terug. Bovendien scheelt het jou tijd als je een boekhouder inhuurt: die tijd kun je gebruiken om geld te verdienen met dat waar jij goed in bent.