Wat houdt het precies in en wat heb je er eigenlijk aan? Hieronder wat meer tekst en uitleg hierover. 

Waarom is er eigenlijk een urencriterium? Om het ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst speciale belastingvoordelen (waaronder de zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling) voor freelancers en ZZP-ers bedacht.

Maar om te voorkomen dat iedereen zich bij de KvK inschrijft en met minimale inspanning en omzet van deze belastingvoordelen profiteert, heeft de Belastingdienst een belangrijke voorwaarde ingesteld, namelijk het urencriterium.

Wat houdt het precies in? De grens van het aantal uren dat een ondernemer in een boekjaar minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is vastgesteld op 1225 uur. Als je hieraan voldoet, dan mag je als fiscaal voordeel de zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling toepassen. Hiermee verlaag je als ZZP-er de belastbare winst uit te onderneming. 

Of je nu nou in januari of juli een bedrijf start: het urencriterium blijft staan op 1225 uur. Onze tip zou dan ook zeker zijn om een alle activiteiten voor je onderneming goed vast te leggen in een agenda, zodat hier achteraf geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan. Dit geldt voor zowel de directe (declarabele/verkoop) uren als de indirecte uren (waarin acquisitie, marketing, administratie etc wordt gedaan). 

Heb je hier vragen over, stel ze gerust. wij kunnen je adviseren hierover!